kraamverhalen

(op) Rolletjes

kraam-rolletjes

Ik start op dag 3 in dit gezin. Het buro waarvoor ik wordt ingezet heeft een geboortegolf te verwerken en ik ben de derde kraamverzorgster die ze zien. Daarnaast hadden ze in de afgelopen dagen ook niet de gewenste volle zorguren gekregen. Waarvoor alle begrip, maar wel ook een gevoel van teleurstelling.

Het is altijd weer belangrijk om zonder oordelen naar een gezin te gaan. En ik kan dan ook niet anders dan maar gewoon, rustig te starten en begrip te tonen voor de afgelopen wat rommelige zorgdagen. Beide ouders zijn vol goede moed en beginnen met veel flexibiliteit aan hun derde kraamverzorgende.

Klik

En het klikt geweldig. Vanaf het begin is er een leuk, spontaan en al snel zeer vertrouwd aanvoelend contact. Ouders geven aan wat hun idee van de kraamperiode is, hoe zij het willen hebben en ik pas me aan aan hun behoeften, binnen mijn eigen grenzen natuurlijk en binnen de verantwoorde grenzen voor goede en gezonde kraamzorg.

Hun oudste zoontje is 7 en het is vakantie, dus het is een gezellige boel. Ik verwen het hele gezin ’s ochtends met een ontbijtje op bed, neem rustig de tijd voor goede gesprekken en pak waar ik kan de zorg voor het huishouden op. Daarnaast is het ook zoete inval van familie en vrienden die in de buurt wonen. Kortom veel dynamiek in huis. Maar de kraamvrouw neemt haar rust en geniet zichtbaar.

Grote broer

Ik beloof om samen met de grote broer rolletjes te bakken. Een traditie uit de regio waar ik vandaan kom rondom de jaarwisseling. Daar bakken we platte wafeltjes die symbool staan voor het oude jaar, het jaar wat zich al heeft ontvouwen, en opgerolde wafeltjes die symbool staan voor het nieuwe jaar, dat zich nog mag ontvouwen. En precies op het moment dat we daarmee beginnen, komt een nichtje met haar 2 zoontjes langs. Ze is hoogzwanger en komt de kleine even bewonderen.

Ik bak de wafeltjes met de 3 mannetjes, die ook nog eens beste vriendjes van elkaar zijn. En tijdens het opeten ervan met de mama’s ontstaat een geanimeerd gesprek waarbij blijkt dat we een aantal gezamenlijke kennissen hebben. Hoe klein is de wereld soms.

Een paar weken later sta ik weer rolletjes te bakken, nu in het gezin van het nichtje, die mij als voorkeur opgaf bij het kraamburo waarbij zij ook stond ingeschreven. Nu is het geen oud en nieuw, maar die rolletjes, die staan vanaf nu ook voor een nieuw leven dat zich nog mag ontvouwen. Dus worden ze weer met veel plezier gebakken, door de twee grote broers in dit gezin, en natuurlijk met veel smaak opgegeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *