KraamKompas helpt je op weg in je kraamtijd

Warmtezorg voor moeder en kind

“Alles wat we met warmte en enthousiasme doen, is een soort liefde.” (Wilhelm von Humboldt) 

Toen ik werd opgeleid tot kraamverzorgende werd er regelmatig gezegd dat koude handjes en voetjes niet erg waren. Dat was nou eenmaal zo. Ik kon en wilde dat niet geloven. Immers, als ik zelf koude voeten heb, slaap ik helemaal niet lekker. Het is zo oncomfortabel!  Zelf leg ik dan vaak een kruik bij m’n voeten of leg m’n ijsklompjes tegen de warme voeten van m’n man… En overdag functioneer ik gewoon beter als ik lekker doorwarmt ben van top tot teen. 

Hoe fijn was het dat bij de opleiding tot natuurlijk kraamverzorgende mijn idee helemaal bevestigd werd. Warmte krijgt binnen de natuurlijke kraamzorg heel veel aandacht. Immers als je lekker warm bent gaat alles gemakkelijker. Bij kindjes uit zich dat in betere groei en ontwikkeling. Daarom ondersteunen we dat warmteorganisme bij baby’s extra goed. Zo hoeft het de energie die het heeft niet in te zetten om goed op temperatuur te blijven, maar kan het die energie inzetten om te groeien. En dat is wat we het liefste willen. Vanuit die groei volgt dan de verdere ontwikkeling ook gemakkelijker.

Voor pasgeboren baby’s is het heerlijk als en belangrijk dat we hen benaderen met alle warmte die we in ons hebben. Warme handen en warme en volledige aandacht in een warme omgeving. Warme materialen en warm water of warme doekjes om bijvoorbeeld de luier te verschonen zodat het zo weinig mogelijk of niet huilt. Warme stoffen voor de kleertjes, de dekentjes en op het aankleedkussen. Bij voorkeur van wol omdat dit van nature zoveel warmte geeft, maar ook overtollige warmte afvoert. Je kan ook kiezen voor een paar rompertjes van wol zodat je kindje direct op de huid van die fijne warmte kan profiteren. Verder waar nodig een lekker warm kruikje voor extra ondersteuning als je baby moeite heeft om de temperatuur op orde te houden. 

Een pas bevallen moeder herstelt beter als ook bij haar de warmte goed verzorgd wordt. Ik let erop dat mijn handen lekker warm zijn in mijn verzorging. Waar gewenst maak ik een warme buikwikkel voor je, werk ik met warme kompressen om de borstvoeding op gang te brengen of een warme inwrijving van schouders of je voeten om rust te brengen. En je mag rekenen op warme belangstelling voor jou en je gezin.